English | Deutsch | Italiano

You Are Here: Home » PC » Probleme cu placa de baza a computerului

Va salut dragi prieteni al 32biti.com si va urez un bun venit pe site.

As dori sa vorbim azi despre placi de baza (se mai numesc si motherboard) la modul general si anume cum detectam daca un computer sau un laptop are placa de baza defecta, sa vedem daca se poate repara la noi acasa sau daca merita inlocuita cu acelas model.

Cum putem sti daca placa de baza este partial defecta (inca functioneaza dar unele componente de pe ea sunt moarte) sau complet nefunctionala.

In primul rand haideti sa dam o definitie placii de baza atat celei de desktop cat si celei de laptop:

Se numeste placa de baza dispozitivul intern care leaga fizic toate celelalte componente la olalta si care monitorizeaza toate componentele conectate.

Acum ca stim ce este, trebuie sa mai stim ca aceasta este dintr-o singura bucata (o planseta plina de piese si mufe si sloturi prin care se conecteaza componentele amovibile. Desi ea este o singura placa, trebuie sa stiti ca aceasta are in ansamblul ei o serie de componente integrate pe ea din fabrica.


Majoritatea placilor de baza au placa de sunet, placa de retea, si in unele cazuri au modem connexant 56 kbs si placa video.

Defectarea completa a placii de baza duce la nefunctionarea sistemului dvs fie laptop fie desktop.

Ca sa puteti da totusi verdictul final trebuie sa va asigurati ca intr-adevar placa de baza este defecta astfel:

In cazul unui Laptop se verifica introducand bateria apoi conectand incarcatorul trebuie sa palpaie sau sa se aprinda ledul care indica incarcarea/sursa DC (asigurati-va ca incarcatorul functioneaza) daca nu va indica nimic, este clar placa de baza, daca indica ledurile si tot nu porneste, trebuie sa verificati procesorul sau sa vedeti daca nu sunt miscati ramii, daca problema persista cu siguranta placa de baza trebuie schimbata
In cazul unui desktop, asigurati-va ca sursa este ok, daca este ok dar pe ecran sa nu apara nimic in acest caz trebuie mai intai sa verificati placa video, procesorul si ramii daca acestea sunt de asemenea ok cu siguranta placa de baza trebuie inlocuita (Vezi daca se merita sa o schimbi cu acelas model pe care i-l detii sau cu un model mai nou la aproximativ aceleasi preturi)

Iata lista de probleme pe care puteti sa le aveti datorita placi de baza defecte partial:


  • 1 Nu va merge sunetul (sau merge doar pe un canal ori cu interferente)
  • 2 Nu va puteti conecta la internet prin cablu LAN
  • 3 Nu va puteti conecta la reteaua wiFi
  • 4 Computerul functioneaza o vreme dupa care se restarteaza
  • 5 Computerul lucreaza foarte greu chiar daca reinstalati windows-ul (asigurati-va ca nu este hdd-ul defect)
  • 6  Nu va functioneaza unul, mai multe sau chiar nici un port USB

Daca aveti problema numarul 1, incercati sa reinstalati driverul sau aveti alternativa de a cumpara o placa de sunet pci de aici.

Daca aveti problema numarul 2 si nu merge sa va conectati nici cu driverul instalat/reinstalat aveti posibilitatea sa comandati una noua aici.

La problema numarul 3 incercati reinstalarea driverului wiFi si activati/dezactivati de cateva ori WiFi-ul apoi reincercati, daca tot nu merge singura metoda este sa schimbati placa wiFi (aici este pentru pc si aici pentru laptop)

La punctul 4 rezolvarea poate fi curatarea laptopului/desktopului, daca tot nu se stabilizeaza, cumparati o placa de baza de aici

La punctul 5 chipsetul placii de baza da de obicei aceste semne, insa verificati daca functioneaza ventilatorul de pe procesor sau daca sa miscat radiatorul(dispozitivul metalic pe care este prins ventilatorul) de pe procesor, daca nu este aceasta sngura metoda este sa cumparati o noua placa de baza, deoarece chipsetul are multi tranzistori arsi.

In cazul punctului numarul 6, asigurati-va ca nu a-ti dezactivat din BIOS suportul USB, daca din BIOS totul este ok, in cazul unui desktop aveti posibilitatea sa cumparati o placa pci cu porturi USB, in cazul unui laptop singura metoda este schimbarea placii de baza.

Daca ai o problema cu placa ta de baza dar nu esti in clar si crezi ca ai avea orice alta problema cu placa ta de baza, comenteaza mai jos si te vom ajuta in limita timpului nostru liber. Tot ce facem facem din placere asa ca profitati, e MOKA cum ne place noua Romanilor de pretutindeni!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.6/10 (11 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Probleme cu placa de baza a computerului, 9.6 out of 10 based on 11 ratings
Daca Probleme cu placa de baza a computerului ti-a fost de ajutor, ne poti multumi prin aceste butoane:
Vezi Termeni si conditii de utilizare
descarca acum Probleme cu placa de baza a computerului, download Probleme cu placa de baza a computerului, download Probleme cu placa de baza a computerului gratis, downloadare Probleme cu placa de baza a computerului gratis, descarcare Probleme cu placa de baza a computerului, de unde descarc Probleme cu placa de baza a computerului, cum descarc Probleme cu placa de baza a computerului, unde gasesc Probleme cu placa de baza a computerului, cum descarc Probleme cu placa de baza a computerului, cum downloadez Probleme cu placa de baza a computerului, vreau sa descarc Probleme cu placa de baza a computerului, Probleme cu placa de baza a computerului pentru windows,

Lasa parerea ta

© 2012 Software Portal · Aboneaza-te:PostariComentarii | Motoare de cautare populare: Google - MSN - Yahoo Versiunea pentru mobil